Home » Testen » Conditie

Conditie

5 metershuttle test

Algemeen Vaak wordt bij spelsporters het anaerobe inspanningsvermogen getest met behulp van een shuttle run. Er zijn vele sprinttesten, maar veel van deze protocollen zijn nooit getoetst op validiteit en betrouwbaarheid. De meeste testen worden gebruikt als evaluatie methode, waarbij tijdens het seizoen de test herhaaldelijk wordt uitgevoerd. Helaas laat de betrouwbaarheid te wensen over. De vijf meter shuttle run ... Lees meer »

Coopertest

Algemeen De Cooper test is een simpele test om globaal het niveau van het uithoudingsvermogen te bepalen. De testpersoon moet in 12 minuten zo’n groot mogelijke afstand afleggen. Hoe groter de afstand, hoe beter het uithoudingsvermogen. De test is minder betrouwbaar dan de Astrand test. Ook spelen motivatie en looptechniek een belangrijke rol en vergt het van de proefpersoon een ... Lees meer »

Conconi test

Algemeen Met de Conconi test wordt de belasting geleidelijk opgevoerd, waarbij de hartfrequentie continu wordt gemeten. In eerste instantie neemt de hartfrequentie lineair toe met de toegenomen belasting, maar na een bepaald punt is dit niet meer zo. Dit wordt gezien als het omslagpunt. Na dit punt moet de testpersoon nog even doorlopen. Uit onderzoek is gebleken dat er een ... Lees meer »

10 x 5 meter sprint test

Uitvoering De proefpersoon moet sprinten tussen 2 pylonen die 5 meter uit elkaar staan. Er wordt uit stilstaande positie begonnen. Bij het keerpunt dient 1 voet over de lijn te worden gezet. Bij de laatste 10 meter sprint moet rekening gehouden worden met voldoende uitloop. Meer informatie & Testresultaten Lees verder: 10 x 5 meter sprint test   Lees meer »

Maximale hartslag

Je hart pomp bloed door het lichaam. Elke keer wanneer het hart een samentrekt noemen we een hartslag.  De hartfrequentie bereikt bij toenemende inspanning een maximum (de maximale hartfrequentie, hfmax), dit is afhankelijk van de leeftijd. De waarde van de hfmax. daalt met de leeftijd. Zo is de maximale hartslag bij een kind van 3 ongeveer 20 – 210, terwijl ... Lees meer »

Zoladz test

Zolards

De Zoladz- test is door de Poolse Fysioloog Jerzy Zolads ontwikkeld. Bij deze Zoladz test moet de proefpersoon 5 blokken van 6 minuten  hardlopen met toenemende intensiteit. Tussen de blokken houdt de proefpersoon 2 minuten rust en loopt weer rustig naar de start. Met behulp van de Zoladz- test kun je nagaan welke trainingszone(s) verslechterd zijn. De proefpersoon begint met 50 slagen onder zijn maximale hartfrequentie ligt en ... Lees meer »

Astrand fietstest

Algemeen De astrand fietstest is een test voor het meten van de fysieke uithoudingsvermogen. Deze sub maximaal test meet de maximale zuurstofopname per minuut in liters. Dit geeft een indruk van het uithoudingsvermogen. De test duurt 6 minuten waarbij de hartslag aan het eind van de test tussen de 130 en 170 moet liggen. De belasting ( geleverd in wattage) en de hartslag aan het einde ... Lees meer »