Home » Testen » Conditie » Astrand fietstest

Astrand fietstest


Astrand fietstest
De astrand fietstest is een specifieke conditie test waarbij de maximale zuurstofopname wordt gemeten. Hoe gaat deze test precies in zijn werk? Wat zeggen de uitkomstwaardes? Dit laatst genoemde en nog veel meer lees je in dit artikel.


Algemeen

De astrand fietstest is een test voor het meten van de fysieke uithoudingsvermogen. Deze sub maximaal test meet de maximale zuurstofopname per minuut in liters. Dit geeft een indruk van het uithoudingsvermogen. De test duurt 6 minuten waarbij de hartslag aan het eind van de test tussen de 130 en 170 moet liggen.

De belasting ( geleverd in wattage) en de hartslag aan het einde van de test geven met behulp van de astrand nomogram een redelijke schatting van de VO2 Max. De meetfout van de test bedraagt ongeveer 10%. Wel moet de nomogram gecorrigeerd worden voor leeftijd. Met een toenemende leeftijd zal immers de maximale hartfrequentie afnemen. Er wordt uitgegaan van de schatting van de maximale hartfrequentie van 220-leeftijd.

Benodigdheden

De astrand test is een gemakkelijke en snelle test om uit te voeren. Het enige wat je nodig hebt is een fietsergometer en een hartslagmeter.

Uitvoering

De testpersoon neemt plaats op de fiets. Stel het zadel in zodat de testpersoon een lichte buiging houdt in zijn knie wanneer het pedaal op de laagste punt is. Hierna volgt een korte warming- up van ongeveer 2 minuten op een laag wattage.

Wanneer de test begint houd de testpersoon de trapfrequentie constant op 50 – 60 RPM ( rotaties per minuut). De weerstand ligt voor vrouwen op 25 watt en voor mannen op 50 watt. Komt de HF niet boven de 130, dan moet de weerstand worden opgevoerd.

De test duur 6 minuten. Elke minuut wordt de hartslag genoteerd, en van de laatste 2 minuten elke 15 seconden. Wanneer er een constante hartslag wordt bereikt, wordt de gemiddelde hartslag van de laatste 2 minuten genomen als uitkomst.

Reken voorbeeld

1. Jan is 25 jaar. Hij fiets de 1e minuut van de test op 85 watt met een HF van 120

Omdat de hartfrequentie boven de 130 moet zitten, wordt de wattage opgevoerd naar 100 watt.  De HF is nu ongeveer 140

2. Het gemiddelde HF ligt de laatste 2 minuten gemiddeld op 142

3. Trek een streep door nomogram tussen 100 watt en 142 hartslagen. We komen nu op een VO12 Max van 2.6 liter/min.

5. Nu moeten we nog een leeftijdscorrectie uitvoeren volgens de tabel 2. Een man van 25 heeft een correctiefactor van 1.0, dus de VO2 Max. blijft 2.6 Liter/min.

5. Jan heeft een zuurstofopname van 2.6 liter zuurstof per minuut

astrand1


Algemeen De astrand fietstest is een test voor het meten van de fysieke uithoudingsvermogen. Deze sub maximaal test meet de maximale zuurstofopname per minuut in liters. Dit geeft een indruk van het uithoudingsvermogen. De test duurt 6 minuten waarbij de hartslag aan het eind van de test tussen de 130 en 170 moet liggen. De belasting ( geleverd in wattage) en ...

Beoordeling

Wat vond je van dit artikel?

Gebruikers beoordeling: 4.42/5 ( 6 stemmen)
0

Geef een Reactie

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*