Onbewust wordt cafeïne massaal gebruikt als supplement. Vaak beginnen mensen de ochtend met een kop koffie. Ook in de sport wordt vaak cafeïne gebruikt om beter te presteren.

Cafeïne

Werking cafeïne

Cafeïne is 1 van de weinige supplementen die het prestatievermogen echt kan verhogen. Na inname merkt je binnen een half uur dat je meer opgewekt bent. Cafeïne stimuleert de afgifte van het bijnierhormoon adrenaline, dat in combinatie met verhoogde stimulering van het centrale zenuwstelsel, de hart-long functie en het brandstofverbruik opvoert. Dit resulteert in:

  • Verbeterde Duurprestatie
  • Verbeterde Sprintvermogen
  • Verbeterd anaerobe vermogen

 

Werkt cafeïne goed

Zoals hierboven genoemd werkt cafeïne over het algemeen goed. Cafeïne wordt snel in het bloed opgenomen en heeft een piek effect na 15 tot 60 minuten. In totaal  heeft het ongeveer 2,5 tot 4 uur effect.  Toch werkt het niet bij iedereen goed. Dit hangt af per individu.

Inname cafeïne

Er wordt aangeraden om 3 tot 6 mg cafeïne per kg in te nemen. Inname kan voor tijdens en na inspanning. Moment van inname is per individu verschillend. Het beste is om bij training uit te zoeken wat het beste moment van inname voor jou is.

Bijwerkingen cafeïne

Cafeïne kent ook bijwerkingen. Duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, hartkloppingen, nervositeit, slapeloosheid en verhoogde urineproductie in rust zijn de meest voorkomende. Dit komt vooral voor bij inname van hoge dosering. Ook individuele gevoeligheid en  gewenning spelen een rol. Ook wordt aangeraden om het gebruik van cafeïne op te bouwen.

Bekijk ook

Informatie over Creatine

Werking Creatine Creatine is een onderdeel van creatinefosfaat; een energierijke stof in de spiercel. creatine …