Krachttraining kan een goede aanvulling zijn naast het voetbal om prestaties te verbeteren. Uit vele onderzoeken is gebleken dat krachttraining een positief effect heeft op snelheid, schotkracht en springkracht. Op professioneel niveau wordt krachttraining al veel toegepast.

Voetbal en krachtraining

Sport analyse voetbal

De energie die wordt gebruikt wordt vooral geleverd uit de creatinefosfaatpool. Dit komt door de vele sprintjes. Daarna wordt de meeste energie uit het snelle zuurstofsysteem gehaald, of ook wel het aeroob vermogen die op koolhydraten teert. Er komen bijna geen energiesystemen aan bod waarbij lactaat(melkzuur) wordt gevormd. De korte intervallen duren simpelweg niet lang genoeg om dit systeem in werking te zetten. De energiesystemen waarin voetbal gespeeld wordt zijn:

  •  ATP en CP                        70 %
  •  Anaeroob lactisch        20 %
  •  Aeroob                              10 %

 

Grondmotorische eigenschappen

Kracht                                Kracht is belangrijk bij voetbal. Kracht is nodig om te schieten, maar ook om een sprint aan te kunnen zetten of een sprong te maken voor een kopduel. Bij voetbal zijn verschillende vormen van kracht nodig namelijk krachtuithoudingsvermogen, explosieve kracht en snelkracht.
Lenigheid Lenigheid is belangrijk bij voetbal omdat een goede mobiliteit kan zorgen voor blessure preventie.
Uithoudingsvermogen Uithoudingsvermogen is een belangrijk component bij voetbal omdat het spel uit veel aanvallen, verdedigen en omschakelen bestaat. Als je geen uithoudingsvermogen hebt houdt je dit niet de hele wedstrijd vol.
Snelheid Snelheid bij voetbal speelt een grote rol. De sprintjes zijn vaak kort, hierbij is startsnelheid belangrijk. Ook handelingssnelheid valt hieronder. Tevens is snelheid een goed wapen in een wedstrijd.
Coördinatie Coördinatie is het belangrijkste bij voetbal. Zonder coördinatie heb je geen techniek. Zonder techniek geen prestatie. Coördinatie is dus van belang bij elke sport.

 

Krachttraining

Wanneer sporters beginnen met krachttraining is het uiterst belangrijk dat de techniek van de oefeningen goed beheerst wordt. Daarnaast wordt aangeraden om te beginnen op lage intensiteit. Spieren moeten eerst wennen aan de nieuwe belasting. Wanneer direct begonnen wordt met zware krachttraining is de kans op blessures groot.

Het is functioneel om in ketens te trainen. Dit houdt in dat niet 1 spiergroep per oefening wordt getraind zoals bij een leg curl of leg extension, maar meerdere tegelijkertijd.  Je gebruikt in een voetbalwedstrijd ook niet 1 spiergroep , maar altijd meerdere. Squat, lunges en step ups zijn voorbeelden keten oefeningen.

Plyometie

Plyometie is een trainingsmethode die de explosieve kracht verhoogd. De spier wordt eerst op spanning gebracht en moet vervolgens samentrekken. Deze methode wordt vaak gebruik  bij voetbal. Voorbeelden van plyometrische oefeningen zijn box jumps en lunge jumps.

Corestability

Ook wel rompstabiliteit genoemd. Zeer belangrijk bij voetballers voor het winnen van duels, maar ook om sneller te worden of om een bal harder te schieten. Wanneer de rompstabiliteit goed is, kan spierkracht optimaal benut worden. Goede oefeningen voor het trainen van de corestability zijn hoover en side hoover.