Dit artikel zal gaan over krachttraining binnen de sport tennis. Wat moet een tennis speler/speelster doen? Waar let je op? Al deze onderwerpen zullen aan bod komen.
Tennis

Tennis en krachttraining

Algemeen

Krachttraining kan een goede aanvulling zijn op welke tak van sport dan ook mits de sport eerst tot in perfectie beheerst wordt. Vaak wordt krachttraining ter ondersteuning pas gebruikt bij wedstrijd sporters die 5 tot 6 keer per week trainen. Wat het trainingsprincipe de wet van de verminderde meeropbrengst ons al verteld is dat na verloop van tijd de progressie steeds minder wordt. Juist in dit soort gevallen kan krachttraining een uitermate geschikte methode zijn om net die paar procent extra prestatie binnen de tak van sport uit je te persen!

Klusc-analyse

Om te beginnen hebben wij voor jullie een uitgebreide KLUSC-analyse gemaakt van de sport tennis:

Kracht                                Kracht is essentieel binnen de sport tennis. Er moet in een korte periode veel kracht geleverd worden tijdens de slagen. De belangrijkste verschijningsvorm van kracht in de sport tennis is snelkracht. In de sport tennis moet in een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk kracht geleverd worden (denk aan de volley, opslag, forehand, backhand)
Lenigheid In de sport tennis is lenigheid niet zo essentieel als in bijvoorbeeld de turn of atletiek sport. In de jeugd zijn de tennissers al vroeg bezig met de verschillende slagen en wedstrijden. Waardoor de lenigheid onderhouden blijft op de latere leeftijd. De lenigheid bij tennissers is vooral van belang om er voor te zorgen  dat de verschillende technieken met een correcte bewegingsamplitude gemaakt kunnen worden. Tennis is een explosieve sport, kort kracht leveren, snel heen en weer rennen. Op gravel is het van belang om een goed te kunnen glijden, hier is enige lenigheid voor vereist .
Uithoudingsvermogen Het uithoudingsvermogen van de tennissers wordt zeker op de proef gesteld. Een tennis partij duurt al snel 3 uur. Toch is uithoudingsvermogen niet zo belangrijk als : -kracht –lenigheid –snelheid . Tijdens een wedstrijd wordt er vooral een beroep gedaan op het aerobe vermogen van de tennissers. Je zou zeggen dat het veel kort sprint werk is, dat is ook wel degelijk zo. Maar dit moeten de tennissers wel de hele wedstrijd vol kunnen houden, en omdat zo goed en lang mogelijk te kunnen moet je over een goede uithoudingsvermogen beschikken.
Snelheid De snelheid van tennissers is erg belangrijk. Tijdens een wedstrijd moet je, je snel kunnen verplaatsen naar waar de bal komt. Het voetenwerk is belangrijk om zo snel en explosief mogelijk te komen waar de bal is. De snelheidstrainingen in tennis moeten vooral bestaan uit oefenvormen waarin het snel reageren, het versnellen en afremmen, keren, wenden, draaien en springen in aan bod komen.
Coördinatie Zonder coördinatie heb je geen techniek… zonder techniek geen prestatie… Coördinatie is dus van belang bij elke sport. Vooral de hand-oog coördinatie is essentieel binnen de tennissport. Op jonge leeftijd moeten de tennissers al kennis gemaakt hebben met talloze oefenvormen om zoveel mogelijk coördinatieve vermogens eigen te maken.

 

Opbouw

Elke speler/speelster die begint met krachttraining moet dit onder begeleiding doen van een professional en hierin de juiste correcties/aanwijzingen krijgen. Het is belangrijk dat er een juiste opbouw zit in de moeilijkheid van de oefeningen en de belasting die gevraagd wordt van de speler/speelster.

Core-stability

Het gebied waar de nadruk zou moeten liggen bij sportspecifieke krachttraining voor tennissers/tennissters is de core-stability. Bij elke slag en elke actie op de baan wordt een dergelijke krachtsinspanning van de core-stability gevraagd. Om kracht te ontwikkelen in de slagen wordt de romp ook als een soort spanningsboog gebruikt waarbij het natuurlijk goed is om over een sterke core te beschikken. Ook in het bewegen over de baan is het belangrijk dat het lichaam in de juiste positie blijft. Ook bij uit de hoeken komen bijvoorbeeld. Je verliest kostbare tijd wanneer je half omvalt in een hoek omdat je niet over genoeg kracht beschikt in je romp. Dit is zeker trainbaar met romp stabiliteit oefeningen.

Court movement

De manier waarop een speler/speelster loopt of rent heeft heel veel invloed op de spelwijze. Is de speler agressief en zeer aanvallend dan zal deze ook vaak erg snel en behendig zijn zodat hij/zij elke bal makkelijk kan halen. Daarom is zogehete “loopscholing” een must voor tennissers/tennissters. Ook dit kun je heel gemakkelijk in een kracht schema stoppen om zo een compleet plaatje te krijgen.

Conclusie

Nu we dit bovengenoemde weten en snappen kunnen we natuurlijk de conclusie trekken dat tennissers/tennissters explosieve krachttraining moeten doen.

  • De snelheid moet gewaarborgd worden maar ook de kracht. Hiervoor zouden plyometrische oefenvormen uitermate geschikt kunnen zijn.
  • Het is voor een speler/speelster ook belangrijk dat gedurende de wedstrijd de explosiviteit blijft. Dit betekent dat onder vermoeidheid nog steeds explosief gewerkt moet kunnen worden. Trainingsmethodes die hier goed bij passen zijn bijvoorbeeld circuit vormen waarin veel krachtvormen afgewerkt worden waarbij veel spiergroepen tegelijk aangesproken worden. Hierdoor vraag je de speler/speelster om geconcentreerd en gecontroleerd te blijven werken ondanks de zware last en vermoeidheid.

Voordelen van krachttraining voor tennis speler/speelsters

  • Extra kracht in de slagen
  • Meer explosiviteit in de slagen
  • Het constante hoge krachtniveau langer kunnen volhouden
  • Betere “court-movement”
  • Motorisch beter ontwikkeld waardoor de coördinatie over het lichaam toeneemt