Algemeen
Judo is een explosieve sport waarin veel kracht nodig is. Omdat een partij best lang duurt en de explosiviteit gehandhaafd moet worden zodat zelfs in de laatste seconde van de partij nog een punt gescoord kan worden is krachttraining een goede manier om dit te trainen. De nadruk bij sportspecifieke krachttraining voor judoka’s zou moeten liggen op explosieve oefenvormen waarin er veel kracht van verschillende spiergroepen tegelijk wordt gevraagd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan oefeningen zoals:
In de judosport wordt er in de wedstrijd/training niet een beroep gedaan op één specifieke spiergroep maar juist op de hele keten. Het is dus belangrijk dat dit ook getraind wordt in de krachttraining. Natuurlijk kan het specifiek trainen van de onderarmen met een Wrist Curl geen kwaad en zal dit de grijp kracht die een judoka heeft verbeteren maar de nadruk zal echt moeten liggen op de grote en explosieve oefenvormen.
Core – stability
Zoals in elke training is de core-stability onmisbaar bij een krachttraining voor judoka’s. Tijdens eigenlijk alle technieken in de judo wordt er wel een beroep gedaan op de kracht /flexibiliteit /explosiviteit van de romp. Dit kan variëren tussen oefeningen met eigen lichaamsgewicht maar zou ook prima kunnen op bijvoorbeeld een swissball.
Jonge kinderen
Op jonge leeftijd kan er al een start gemaakt worden met technische krachttraining voor veelbelovende talenten. Denk hierbij aan kinderen van ongeveer 14-16 jaar jong. Het is van belang dat bij deze doelgroep de nadruk ligt op de technische uitvoering van de oefeningen en niet op het trainingsgewicht. Circuit trainingsvormen met deze leeftijd is ook uitermate geschikt omdat hier onder vermoeidheid (door het circuit) er een bepaalde coördinatie van het lichaam wordt gevraagd. Dit zal in de wedstrijden ook het geval zijn.