Swiss ball, excercise ball dit zijn twee voorbeelden van hoe de grote elastische opblaasbare bal genoemd wordt waar dit artikel over gaat. Dit artikel zal dieper ingaan op de trainingsmogelijkheden met deze handige bal en zal benadrukken hoe jij dit kunt gaan gebruiken in misschien wel jouw eigen trainingen!
Swissball

Swiss ball

Swiss ball populair fitness artikel

Veel fitness artikelen die op de markt komen zijn voor een korte periode erg populair en zakken hierna weer af en worden uiteindelijk weer overspoelt door nieuwe en innovatieve artikelen. De swiss ball daarin tegen bestaat al geruime tijd en is in veel fitnesscentra een onmisbaar instrument geworden voor erg veel klanten en fitnesstrainers. Het belangrijkste pluspunt van de swiss ball is dat de bal in eigenlijk elk denkbare fitnessoefening (fitnesstoestel) gebruikt kan worden. Verderop in dit artikel zullen wat oefeningen op een rij gezet worden. Tijdens de oefeningen is het van groot belang dat de juiste lichaamshouding gehandhaafd bijft en dat alles in balans is. Omdat dit zo belangrijk is wordt tijdens het trainen met zo’n swissball niet alleen die spiergroep getraind waar de oefening voor bedoeld is maar eigenlijk het hele lichaam en dan met name de “core”. Ook zal er tijdens de oefeningen op de swiss ball een beroep gedaan worden op je balans en coördintie, wanneer je niet in balans blijft zal de oefening onuitvoerbaar zijn.

Swiss ball voor revalidatie doeleinden

De swiss ball wordt door fysiotherapeuten en andere specialisten veel gebruikt in de revalidatie van patiënten omdat de bal hier uitermate geschikt voor is. Er kan heel gemakkelijk met eigen lichaamsgewicht en met een lage intensiteit al balans en stabiliteit getraind worden wat juist in een revalidatie proces belangrijk is. Uiteindelijk kan dit natuurlijk uitgebreid gaan worden met krachtoefeningen op een swiss bal en zelfs sportspecifieke oefeningen zijn mogelijk met een swiss ball.

Nu komen de oefeningen die mogelijk zijn op een swiss ball aan de beurt. Je kan op veel verschillende manier trainen met een swiss ball hieronder staan een paar opgesomd:Swiss ball

 • Met dumbells
 • Met cables
 • Met je eigen lichaamsgewicht
 • Met een medecine bal

Aantal swiss ball oefeningen

Hierin kan ieder natuurlijk zijn eigen invulling geven maar hieronder staan een paar oefeningen benoemd per categorie:

 1. Met dumbells zijn eigenlijk alle oefeningen mogelijk die normaal ook uitgevoerd kunnen worden op bijvoobeeld een bankje of gewoon staand. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
  – Fly’s
  – Dumbell Press
  – Shoulder Press
  – Pullover
  – Reversed Fly’s
  – Dumbell Row
 2. Met cables zijn vele variaties denkbaar:
  – Swiss Ball Cable Row
  – Swiss Ball Cable Curl
  – Swiss Ball Cable Crunch
  – Swiss Ball Cable Crossover
  – Swiss Ball Cable Front Raise
 3. Met je eigenlichaamsgewicht kun je veel denken aan stabiliteits en core-stability oefeningen zoals:
  – Swiss Ball Crunch
  – Swiss Ball Knee Tuck
  – Swiss Ball Leg Raise
  – Swiss Ball Roll Away
  – Swiss Ball Pelvis Lift
  – Swiss Ball Front Bridge
  – Swiss Ball Side Bridge
 4. Met een medecine kun je oefeningen met je eigen lichaamgewicht bijvoobeeld uitbreiden en er zijn genoeg nieuwe combinaties mogelijk, denk hierbij aan:
  – Swiss Ball Crunch bal
  – Swiss Ball Twist met Bal
  – Swiss Ball Shoulder Press met Ball.

Voorbeeld schema

Een voorbeeld schema met alleen maar oefeningen op een swissball zou een combinatie kunnen zijn van de bovenstaande oefeningen en spiergroepen. Voor een kant en klaar schema verwijs ik je graag naar het artikel “Schema’s” en voor meer oefeningen en uitleg kun je terecht bij “oefeningen”

Bekijk ook

TRX Suspension trainer

Algemeen Variatie in de trainingen is van essentieel belang om zo de progressie die er …