Ademhalen gaat vanzelf in ons lichaam. Toch komt het vaak voor dat mensen een verkeerd ademhalingspatroon aannemen tijdens het sporten. Hier zijn een aantal tips die je kunnen helpen je ademhaling te optimaliseren.

Ademhaling tijdens het sporten

Algemeen

We kennen 2 soorten ademhalingen, de buikademhaling en de borstademhaling. Bij de buikademhaling zet de buik uit tijdens het inademen en andersom. Dit komt door het diafragma. Dit is een stevig gespierd vlies, dat tussen de borst- en buikholte zit. Als het diafragma omlaag beweegt, wordt de ruimte in de borstholte groter, en in de buik kleiner. Hierdoor wordt er lucht de longen in gezogen.

Bij de borstademhaling bewegen de ribben en het borstbeen omhoog. Hierdoor wordt de borstholte groter, waardoor er lucht de longen in wordt gezogen. Dit kost het lichaam iets meer energie en zuurstof dan de buikademhaling. Dit komt doordat er meer spierkracht nodig is.

Ademhaling tijdens cardiotraining

  • Hanteer een rustige en diepe ademhaling. Zo maak je optimaal gebruik van de longblaasjes en wordt er meer zuurstof opgenomen in het lichaam.
  • Adem via de mond. Dit gaat makkelijker omdat de mond simpelweg groter is dan de neusgaten.
  • Probeer een constant ademritme te houden tijdens de training.
  • Met hardlopen kan je het loopritme gebruiken voor de ademhaling. Veel mensen ademen 3x in bij 3 stappen en 3 x uit bij 3 stappen.
  • Blijf zolang mogelijk rechtop zitten, zo houdt je de luchtpijp goed open en kan je efficiënt ademhalen.
  • Wordt de inspanning zeer intensief, dan kan worden gekozen om op de ellebogen te steunen als dat mogelijk is. Zo zijn de ademhalingsspieren meer geïsoleerd waardoor ze beter hun taak kunnen uitvoeren.

Ademhaling tijdens krachttraining

Bij krachttraining is het belangrijk om uit te blazen tijdens het kracht leveren.

Bekijk ook

Swissball

Swiss ball

Swiss ball populair fitness artikel Veel fitness artikelen die op de markt komen zijn voor …