Home » Overig » Blessurevrij

Blessurevrij

Trainen met kinderen (Deel 2 aerobe uithoudingsvermogen)

Onderzoek naar de effecten van training bij kinderen kent veel obstakels en valkuilen. Bij volwassenen kunnen veranderingen in functioneren voor en na de training voor een grote mate van zekerheid worden toegewezen aan het trainingsprogramma. Dit gaat helaas niet op voor kinderen. Bij kinderen en adolescenten wegen de fysieke en fysiologische veranderingen veroorzaakt door groei, ontwikkeling en rijping vaak zwaarder ... Lees meer »

Trainen met kinderen (Deel 1 kinderen en groei)

De toename van lichaamslengte en gewicht zijn de meest opvallende ontwikkelingen als kinderen ouder worden. Ook veranderen de verhoudingen tussen lichaamsdelen sterk tijdens de groei, rijping en ontwikkeling. Pasgeboren baby’s bijvoorbeeld hebben een grote romp en hoofd, maar naarmate de ontwikkeling vordert veranderen deze verhoudingen en worden de benen langer en de romp en het hoofd kleiner. Ook anatomisch en fysiologisch ... Lees meer »

Oefeningen die rugpijn verhelpen

Spierpijn voorkomen

De oorzaak van rugpijn is vaak niet duidelijk. Het kan onder andere komen door te zwaar en verkeerd tillen, overbelasting en slechte lichamelijke conditie. Wanneer je naar een arts gaat, kan deze vaak geen letsel of beschadiging vinden. Medici weten simpelweg nog niet wat de pijn veroorzaakt, waardoor de rugpijn a- specifieke rugpijn wordt genoemd. Gelukkig verdwijnt de rugpijn in ... Lees meer »

Kinderen en krachttraining

Krachttraining en kinderen

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de kans op (sport)blessures bij sporten zoals voetbal, handbal, volleybal en tennis groter is dan bij krachttraining. Ook is gebleken dat de botdichtheid bij kinderen die aan krachttraining doen groter is dan kinderen die aan andere sporten doen. Het is dus gunstig om kinderen al op jonge leeftijd bloot te stellen aan gedoseerde drukbelasting. ... Lees meer »

Herken vroegtijdig hardloopblessures

Natuurlijk duidt niet elke pijntje op een blessure, maar het goed in de gaten houden van symptomen kan letsel voorkomen. Hieronder staan de meest voorkomende hardloopblessures in een overzicht verwerkt. Hardloop blessure schema Blessure  Symptoom  Oorzaak  Voorkomen  Verhelpen Patello-femoraalpijn syndroom Pijn achter de knieschijf. Zwakke of stijve heupen. 2 x per week krachttraining.Masseer heupen met foam roller. Binnen 15 min na het ... Lees meer »

Voorste Kruisband letsel

De kruisbanden spelen een belangrijke rol bij het verzorgen van de stabiliteit van de knie. De voorste kruisband remt de beweging naar voren en de achterste de beweging naar achteren van het dijbeen t.o.v het scheenbeen. Verder zorgen ze voor stabiliteit bij het draaien van de knie. Een scheuring van een de voorste kruisband zal een vergroting van de bewegelijkheid ... Lees meer »

10 tips om spierpijn te voorkomen

Spierpijn voorkomen

Voorkomen van spierpijn Spierpijn kan erg vervelend en pijnlijk zijn. In een ander artikel over spierpijn staat precies uitlegt wat spierpijn is. In dit artikel worden tips gegeven om spierpijn te voorkomen en/of te verlichten. Spierpijn kan op verschillende manieren voorkomen worden, denk hierbij aan de volgende punten: Zorg voor een goede warming up: Bereid het lichaam voor op wat komen ... Lees meer »

Informatie over spierpijn

Spierpijn

Wat is spierpijn? Iedereen weet dat je na een zware training of wedstrijd spierpijn krijgt. Spierpijn wordt vaak pas de volgende dag of zelfs twee dagen later gevoeld. Hoe zwaarder de je traint, des te meer spierpijn. Omdat je excentrische meer kracht kunt leveren dan de concentrische en isometrische krachtlevering, wordt een spier bij excentrische training zwaarder belast. Het is ... Lees meer »

7 handige tips om kramp te voorkomen

Wat is spierkramp? Normaal werken de spiervezels in een spier correct samen door op het juiste moment samen te trekken en weer te ontspannen. Bij een spierkramp is dit fenomeen van ontspannen en samentrekken verstoord. Alle spiervezels in de desbetreffende spier trekken tegelijk samen op een moment dat jij dit helemaal niet nodig hebt. Doordat de krachtsinspanning van de spier ... Lees meer »

Meniscus letsel

Algemeen Bij meniscusletsel is er sprake van een beschadiging aan de binnenste of buitenste meniscus. Vaak ontstaat meniscusletsels acuut, ten gevolge van een trauma. Vaak is dat een geforceerde rotatie, wat bijvoorbeeld bij het voetballen vaak voorkomt. Hierdoor kan er een scheur ontstaan in de meniscus. Wat op zijn beurt weer kan lijden tot beperking bij het buigen en strekken ... Lees meer »