Blessurevrij

Ademhaling tijdens het sporten

Algemeen We kennen 2 soorten ademhalingen, de buikademhaling en de borstademhaling. Bij de buikademhaling zet de buik uit tijdens het inademen en andersom. Dit komt door het diafragma. Dit is een stevig gespierd vlies, dat tussen de borst- en buikholte zit. Als het diafragma omlaag beweegt, wordt de ruimte in de borstholte groter, en in de buik kleiner. Hierdoor wordt …

Lees meer »

Klotsende maag tijdens het sporten

Tips om een klotsende maag te voorkomen Erg is het niet, maar wel ontzettend vervelend: een klotsende maag tijdens het sporten. Het is een logische gedachte wanneer je denkt dat je teveel hebt gedronken, maar dit is niet de oorzaak. Hier vind je een aantal tips die het klotsen kunnen voorkomen. Neem geen kleine slokjes, maar drink grotere hoeveelheden in …

Lees meer »

Steek in de zij voorkomen

Bijna iedereen heeft er wel is last van, steken in de zij tijdens het sporten. De oorzaak is tot heden niet bekend. Onderzoekers vermoeden dat het iets te maken heeft met zuurstoftekort in de ademhalingsspieren in het middenrif. Net als in het maag- en darmstelsel wordt de bloedtoevoer naar het middenrif verminderd tijdens het sporten. Wat je er tegen kunt …

Lees meer »

Jumpers knee

Jumpers knee of springers knie is een  blessure aan de kniepees. De kniepees is bij de aanhechting onder de knieschijf ontstoken. Ook de aanhechting op het scheenbeen kan ontstoken zijn.  Bij een “jumpers knee” speelt  naast overbelasting, een verminderde doorbloeding van de kniepees een belangrijke rol. Jumpers knee komt met  name  voor bij sporten waarbij de knie extra wordt belast …

Lees meer »