De standing calf raises. Hoe voer je deze oefening uit? Wat zijn de aandachtspunten en de veel gemaakte fouten? Lees nog veel meer over de calf raises in dit artikel.

Standing calf raises oefening

Oefening

Een oefening met het eigen lichaamsgewicht (of eventuele verzwaring) voor de kuiten! Juist, de standing calf raises. Bij deze oefening zal een beweging plaats vinden in het enkel gewricht om zo de kuitspieren te trainen. De oefening is onder te verdelen in kleine deelhandelingen waardoor het gemakkelijker wordt om de oefening op de juiste manier uit te voeren.

  1. Ga met een halter stang in de nek op een lichte verhoging staan zodat de hielen vrij zijn van de grond.
  2. Strek de voeten (ga op je tenen staan), hou hierbij de knieën gestrekt.
  3. Laat je hielen hierna weer zakken in de startpositie.

Variaties

Om eventuele verlichtingen/verzwaringen toe te brengen is het mogelijk om de oefening op één been uit te voeren. Hierdoor is de belasting op de spieren in dat been groter dan wanneer je de oefening met twee benen uitvoert. Een andere verzwaring zou natuurlijk kunnen zijn door het gewicht te verhogen. Een variatie op dat gewicht is om het trainingsgewicht in je hand te houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een dumbell.

Veel gemaakte fouten

Over het algemeen zijn standing calf raises niet moeilijk uit te voeren. Echter zijn er wel een aantal fouten die vaak worden gemaakt.

  • Niet de gehele bewegingsuitslag wordt benut. Dan heb je het met name over de teruggaande beweging. Deze beweging moet dan meer doorgevoerd worden zodat de hele bewegingsuitslag wordt benut.
  • Geen veilige trainingsomgeving. Er bestaat een kans dat je omvalt tijdens de oefening (komt vaker voor bij de single leg calf raises). Dan is het belangrijk dat ergens een stabiel object is waar jij je aan vast kunt grijpen.

Bekijk ook

Bicycle-excercise

Bicycle crunch oefening

De bicycle crunch is een gemakkelijk uit te voeren buikspier oefening. In veel sportscholen is …