De lying leg curl. Hoe voer je deze oefening uit? Wat zijn de aandachtspunten en de veel gemaakte fouten? Lees nog veel meer over de lying leg curl in dit artikel.
Leg-curl

Lying leg curl oefening

Oefening

De lying leg curl wordt uitgevoerd op een toestel waarbij de juiste instelling van belang zijn. Het is een oefening waarbij de hamstrings getraind zullen worden. De oefening is onder te verdelen in verschillende stappen die hieronder staan beschreven:

  1. Ga op het apparaat liggen en plaats de hallen onder de rollen.
  2. Adem in, buig de knieën en probeer met de hielen de billen te raken.
  3. Adem aan het einde van de beweging uit.
  4. Kom met een gecontroleerde beweging terug in de beginpositie.

Variaties

Het toestel beperkt de variaties maar dit betekent niet dat deze er niet zijn! Wat een variatie zou kunnen zijn is bijvoorbeeld de oefening uitvoeren met één been waardoor er specifiek aan één kant wordt getraind. Dit zou erg goed gebruikt kunnen worden binnen de (sport)revalidatie.

Veel gemaakte fouten

Als er bij de instellingen van het apparaat al iets mis is zal dit ook betekenen dat de oefening niet correct wordt uitgevoerd. Elk toestel heeft zijn eigen instellingen dus vraag hierna bij de destbetreffende professional. Om problemen tijdens het uitvoeren van de oefening te voorkomen staan hieronder een aantal veel gemaakt fouten omschreven.

  • Het bovenlichaam komt omhoog waardoor er ook erg veel spanning in de rug komt. Dit is niet positief voor de oefening. Houdt je lichaam dus goed tegen het bankje aan.
  • Tijdens de teruggaande beweging is er niet genoeg controle meer waardoor het gewricht in de eindstand schiet. Dit kan over een langer termijn klachten geven in het gewricht. Probeer dus iets voordat het been geheel gestrekt is weer terug te gaan.

Bekijk ook

Bicycle-excercise

Bicycle crunch oefening

De bicycle crunch is een gemakkelijk uit te voeren buikspier oefening. In veel sportscholen is …