Duidelijke omschrijving van de fitiness oefening Leg Press. Uitleg, variaties en veel gemaakte fouten.
Leg-press

Leg press oefening

Oefening

De leg press is een fitness oefening waarbij een toestel vereist is. De leg press wordt veel gebruikt in fitness schema’s om met name de quadriceps te trainen. Het is een oefening waarbij vergeleken met de squat weinig fout kan gaan. Om een duidelijk beeld te krijgen van hoe de oefening werkt staat hieronder een stappenplan van de deelhandelingen.

  1. Ga met je rug tegen de rugleuning zitten.
  2. Laat het gewicht inzakken door je knieën te buigen.
  3. Zak in tot de de bovenbenen de onderkant van de borstkas raken.
  4. Strek je benen (niet op slot zetten) en kom terug in de uitgangspositie.

Variaties

De leg press wordt uitgevoerd op een toestel waardoor de variatie mogelijkheden beperkt zijn. Zou je toch willen variëren zijn dit een paar mogelijkheden:
– 1 leg, leg press
Er wordt in plaats van met 2 benen maar met 1 been getraind. Dit betekent dat het gewicht aangepast zal moeten worden aan één been. Deze variant wordt veel gebruikt binnen de sportrevalidatie om zo het “aangedane” been sterker te maken.
– Explosieve leg press
Bij deze vorm wordt het gewicht zo explosief uitgedrukt dat je voeten even loskomen van het platform. De oefening is uitermate geschikt in sportspecifieke krachttraining.

Veel gemaakte fouten

Aan het begin van het artikelen kwam het al voorbij. Tijdens de leg press kan niet veel fout gaan om de oefening op een toestel wordt uitgevoerd en je dus automatisch in een correcte houding wordt gedwongen. Er zijn nog wel een aantal veiligheidspunten waarop gelet moet worden.

  • Zet je voeten niet te breed of te smal neer. Heupbreedte is prima.
  • Denk om de veiligheidshaken waardoor het gewicht bij eventuele problemen toch wordt opgevangen als het terug schiet en jij daardoor dus niet klem zit!
  • Hou je rug goed tegen het bankje aan zodat de kracht echt gegenereerd wordt uit je benen.

Bekijk ook

Bicycle-excercise

Bicycle crunch oefening

De bicycle crunch is een gemakkelijk uit te voeren buikspier oefening. In veel sportscholen is …