De dumbell press. Hoe voer je deze oefening uit? Wat zijn de aandachtspunten en de veel gemaakte fouten bij de dumbell press? Lees dit en nog veel meer over de fitness oefening dumbell press in dit artikel.
Dumbell-chest-press

Dumbell press oefening

Oefening

De dumbell press is één van de meest gebruikte oefeningen voor de borstspieren. Het enige wat je nodig hebt zijn twee dumbells en een bankje. De dumbell press lijkt veel op de chest press echter wordt de chest press op een toestel uitgevoerd en zit je bij deze oefening. De dumbell press is hierdoor technisch ook een stuk lastiger wat zowel voor als nadelen heeft. Hieronder staan in een stappenplan de deelhandelingen van de oefening uitgeschreven.

  1. Ga op de bank liggen met de rugleuning helemaal horizontaal.
  2. Breng de dumbells naast je hoofd met de handpalmen naar voren wijzend.
  3. Druk de dumbells naar boven en adem tijdens de beweging uit.
  4. Zak hierna weer in en adem rustig in.

Variaties

Om de training uitdagend te houden is het goed om af en toe eens te varieeren. Dit kan door het veranderen van het schema maar kleine aanpassingen in de oefening kunnen al genoeg zijn voor de gewenste variatie. Hieronder staan een paar variaties van de dumbell pres uitgeschreven:

  • Incline dumbell press
  • Decline dumbell press
  • 1 Arm dumbell press
  • Swiss bal dumbell press

Veel gemaakte fouten

Omdat er met dumbells gewerkt wordt bestaat er een risico dat er in de techniek wat fout kan gaan. Dit kan uiteindelijk resulteren in (sport)blessures. Om dit tegen te gaan staan hieronder een paar veel gemaakte fouten uitgeschreven:

  • De excentrische fase wordt te ver doorgevoerd waardoor de dumbells te ver zakken. Er is een bepaald punt dat dit te ver is en je niet meer terug kunt komen naar de startpositie. Om dit te voorkomen is het goed om iets verder dan de 90 ° te zakken zodat je zeker weet dat je weer terug kunt komen.
  • Omdat er altijd een krachtsverschil tussen links en rechts aanwezig zal zijn bestaat er een kans dat de dumbells ongelijk worden uitgedruktt. Dit kan zorgen voor balans problemen waardoor het uitvoeren van de oefening een stuk lastiger wordt. Probeer er voor te zorgen dat de dumbells altijd te gelijk omhoog en naar beneden gaan.

Bekijk ook

Bicycle-excercise

Bicycle crunch oefening

De bicycle crunch is een gemakkelijk uit te voeren buikspier oefening. In veel sportscholen is …