De dumbell fly. Hoe voer je deze oefening uit? Wat zijn de aandachtspunten en de veel gemaakte fouten bij de dumbell fly's ? Lees dit en nog veel meer over de fitness oefening dumbell fly in dit artikel.
Fly's

Dumbell fly oefening

Oefening

Dumbell fly is een uitermate geschikte oefening voor de borstspieren. Het is een technisch lastige oefening omdat er met dumbells getraind wordt. De oefening wordt vaak uitgevoerd op een bankje omdat dan gebruik gemaakt kan worden van de full range of motion. Hieronder staat de oefening uitgeschreven in deelhandelingen

  1. Ga op de bank liggen met de rugleuning helemaal horizontaal.
  2. Pak de dumbells en strek je armen boven je borstkas.
  3. Laat de dumbells gelijkmatig zakken tot horizontale positie, de armen zijn licht gebogen.
  4. Breng de dumbells hierna weer terug in startpositie en adem uit.

Variaties

De dumbell fly oefening is zeer beperkt qua variaties. De grootste variatie bij deze oefening is de houding van je onderarmen ten opzichte van de dumbells. Normaal gesproken voer je de oefening uit terwijl de handpalmen naar elkaar gericht zijn. Met deze variatie richt je de handpalmen naar voren en maak je dezelfde beweging. Dit zorgt voor een andere stimulatie van de borstpier en dus een variatie in je training!

Veel gemaakte fouten

Omdat de dumbell fly oefening een vrij technische oefening is komt het vaak voor dat er een fout gemaakt wordt in de uitvoering. Dit kan weer zorgen voor een verkeerde manier van trainen en dit natuurlijk weer in (sport)blessures. Hieronder staan een aantal veel gemaakte fouten opgesomd bij het uitvoeren van de dumbell fly oefening:

  • De dumbells gaan voorbij de horizontale lijn van je schouders waardoor de bewegingsuitslag vaak te groot wordt en het lastig is om weer terug te keren naar de startpositie. Deze uiterste stand van de beweging is zeer risicovol voor schouder/borst blessures.
  • Soms is het trainingsgewicht te hoog waardoor de ellebogen teveel gebogen blijven en de beweging wel erg klein wordt. Dit kan met opzet gedaan worden maar over het algemeen moeten de ellebogen licht gebogen zijn waardoor de beweging groot wordt en de borstspieren maximaal belast worden.
  • De teruggaande beweging wordt helemaal doorgevoerd tot dat de dumbells elkaar raken. Dit is eigenlijk net iets te ver waardoor er een soort rust moment ontstaat tijdens de oefening. Hierdoor maak je het jezelf makkelijker.

Bekijk ook

Bicycle-excercise

Bicycle crunch oefening

De bicycle crunch is een gemakkelijk uit te voeren buikspier oefening. In veel sportscholen is …