Dips. Hoe voer je deze oefening uit? Wat zijn de aandachtspunten en de veel gemaakte fouten bij het uitvoeren van dips? Lees dit en nog veel meer over de fitness oefening dips in dit artikel.
Dips

Dips oefening

Oefening

In veel sportscholen zijn er apparaten om dips op uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan een hanging knee raise toestel waarin je ook kunt “dippen”.

 1. Ga tussen het apparaat staan met aan weerszijde een stang.
 2. Steun aan beide kanten met één hand op de stang.
 3. Buig je knieën en laat deze hangen.
 4. Hou je hoofd omlaag en span je buikspieren aan.
 5. Zak in en kom hierna terug in de startpositie.

Variaties

Om de nadruk op andere spieren te leggen of om simpel weg de oefening te verlichten zijn er een aantal variatie mogelijkheden. Hieronder staan deze opgesomd:

 • Brede dips, dit betekent dat de stangen ver naar buiten staan waardoor de nadruk meer op de borst komt te liggen.
 • Small dips, dit betekent dat de stangen meer naar binnen staan waardoor de nadruk meer op de armen (triceps) komt te liggen.
 • Dips ondersteund, dit betekent dat het eigen lichaamsgewicht te zwaar is waardoor er anders getraind moet worden. De voeten op een bankje plaatsen en de armen op een ander bankje kan een lichtere variant zijn.
 • Extra weight dips, dit betekent dat het lichaamsgewicht niet genoeg is om overload te creëren. Er kan echter gewicht toegevoegd worden door een gewicht aan jezelf te hangen (zie de afbeelding hieronder)

Dips extra weight

 

 

 

 

 

 

Veel gemaakte fouten

Niet alle oefeningen kunnen zo gecontroleerd uitgevoerd worden dat er geen fouten gemaakt worden. Dips is daar wederom een voorbeeld van. Hieronder staan een aantal veel gemaakte fouten opgesomd.

 • Het eigen lichaamsgewicht is te zwaar waardoor er niet gebruik wordt gemaakt van de volledige bewegingsuitslag.
 • Voor dips met het accent op de borstspier dienen de stangen breed uit te staan anders wordt het meer een oefening voor de bovenarmen.

Bekijk ook

Bicycle-excercise

Bicycle crunch oefening

De bicycle crunch is een gemakkelijk uit te voeren buikspier oefening. In veel sportscholen is …