De cable crossover. Hoe voer je deze oefening uit? Wat zijn de aandachtspunten en de veel gemaakte fouten bij de cable crossover? Lees nog veel meer over de fitness oefening cable crossover in dit artikel.
Cable-crossover

Cable crossover

Oefening

Cable crossover… De naam zegt het al. Het is een oefening waarbij gebruik wordt gemaakt van twee kabels. Omdat de oefening over het algemeen los wordt uitgevoerd zijn er veel dingen die fout kunnen gaan in de uitvoering. De oefening is onder te verdelen in verschillende deelhandelingen. Deze deelhandelingen staan hieronder opgesomd:

 1. Ga met beiden voeten op heupbreedte staan tussen het apparaat in.
 2. Spreid je armen en pak de handvatten vast.
 3. Buig je bovenlichaam iets voorover en breng je handen naar beneden.
 4. Kom hierna weer rustig terug in de startpositie en adem in.

Variaties

De oefening cable crossover is makkelijk te variëren door alleen de kabel van hoogte te verstellen. Door dit te doen komt het accent op een ander deel van de borstspier te liggen. Hieronder staa nog een paar variaties voor je op een rij:

 • Incline cable crossover
 • Decline cable crossover
 • Lying cable crossover
 • De kabels helemaal over elkaar heen kruisen

Veel gemaakte fouten

Omdat de oefening niet op een toestel uitgevoerd is het van belang dat de lichaamshouding en de uitvoering van de oefening foutloos is. Mocht dit niet het geval zijn dan bestaat er een kans op blessures. Hieronder staan een aantal veel gemaakte fouten opgesomd.

 • Er wordt teveel gebruik van het lichaam omdat simpel gezegd het trainingsgewicht te hoog is, hierdoor kunnen de spieren het niet aan en wordt er gecompenseerd.
 • De armen worden teveel gebogen waardoor de bewegingsuitslag te klein wordt. Ook dit is vaak een gevolg van een te hoog trainingsgewicht.
 • Men blijft te dicht bij het apparaat staan waardoor niet de full range of motion gebruikt kan worden. Het is belangrijk dat je een klein stapje naar voren doet en wat voorover geleund staat.

Bekijk ook

Bicycle-excercise

Bicycle crunch oefening

De bicycle crunch is een gemakkelijk uit te voeren buikspier oefening. In veel sportscholen is …