Warning: Declaration of tie_mega_menu_walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/samtim/domains/fitdoorfitness.nl/public_html/wp-content/themes/fdf/functions/theme-functions.php on line 0
Voedingssupplementen en doping - Algemeen, Voeding
Home » Algemeen » Voedingssupplementen en doping

Voedingssupplementen en doping


Voedingssupplementen en doping
Loop je bij het gebruiken van een voedingssupplement als sporter gevaar om positief te testen bij een doping controle? Zit er doping in een voedingssupplement? Deze vragen en nog veel meer komen aan bod in dit artikel.


Wat is doping?

Het WADA (wereld anti-doping agentschap) heeft een lijst met methodes en voedingstoffen opgesteld die verboden zijn om te gebruiken binnen de sport. Wanneer iemand doping gebruikt staat deze stof dus op de lijst van de WADA. Een stof of methode komt op deze lijst wanneer deze aan minimaal twee van de volgende criteria voldoet:

  • De stof is prestatiebevorderend
  • De stof is schadelijk voor de gezondheid
  • In strijd met de  ‘Spirit of Sport’

De Spirit of Sport het gene wat maakt dat we op een eerlijke manier onze sport bedrijven. Naast stoffen staan er ook een aantal verboden methoden op de lijst van de WADA. Deze methoden worden vaak in de gezondheid toegepast. Denk hierbij aan methoden zoals:

  • Bloeddoping
  • Testosteron/anabolen

En voedingssupplementen dan?

De voedingssupplementen die in Nederland verkocht worden zoals eiwitpreparaten, vitamines en mineralen bevatten geen doping. Een stof om in de gaten te houden is het stofje methylhexanamine. Deze stof kan in Nederland legaal verwerkt worden in voedingssupplementen maar staat wel op de dopingslijst. Twee andere veel voorkomende namen voor het stofje methylhexanamine zijn geraium oil of geranium root extract.

Daarnaast is het goed om rekening te houden met de locatie waar de voedingssupplementen gemaakt worden. Voor de productie van voedingssupplementen gelden minder strenge eisen dan bij de productie van geneeskundige stoffen. Het kan dus zijn dat in dezelfde fabriek waarvandaan jij je eiwitsupplement besteld ook dopinggeduide stoffen worden verwerkt. Uit onderzoek komt dit regelmatig voor. 2-25% van alle supplementen bevat dopinggeduide stoffen zonder dat dit op het etiket vermeldt staat.

Om als topsporter zeker te zijn van je zaak is het NZVT (Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport) opgericht. Supplementen worden door deze organisatie getest en op deze manier is de kans kleiner dat het supplement dat jij als sport koopt geen dopinggeduide stoffen bevat.

Is creatine doping?
Creatine staat niet op de lijst van het WADA en wordt daarom dus ook niet als doping beschouwd. Creatine is een lichaamseigen stof die aangemaakt wordt door je lichaam en daarnaast ook uit voeding gehaald kan worden.

Dopinglijst

Bekijk voor een uitgebreid overzicht van de verboden middelen de dopinglijst van de WADA

Wat is doping? Het WADA (wereld anti-doping agentschap) heeft een lijst met methodes en voedingstoffen opgesteld die verboden zijn om te gebruiken binnen de sport. Wanneer iemand doping gebruikt staat deze stof dus op de lijst van de WADA. Een stof of methode komt op deze lijst wanneer deze aan minimaal twee van de volgende ...

Beoordeling

Wat vond je van dit artikel?

Gebruikers beoordeling: 4.9/5 ( 1 stemmen)
0

Geef een Reactie

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*