Iets wat veel mensen zich afvragen wanneer zij af willen vallen is, “hoeveel calorieën mag ik op een dag binnen krijgen als ik wil afvallen?" Een direct antwoord op deze vraag is er niet. Dit is zo omdat het antwoord van verschillende dingen afhankelijk is. De één kan met 1500 kcal per dag al afvallen maar de ander met bijvoorbeeld 2000 kcal. In dit artikel bespreken we hoe je voor jezelf kunt bepalen hoeveel calorieën je per dag binnen mag krijgen.
Energiebehoefte

Energiebehoefte

Hoe vuur ontstaat heeft eigenlijk veel van een goed resultaat behalen met sporten. Om vuur te maken heb je drie elementen nodig:

  • Brandstof
  • Warmte
  • Zuurstof

Is één van deze elementen niet aanwezig dan ontstaat er geen vuur.

3 Belangrijke elementen bij trainen

Bij trainen zijn er ook drie belangrijke elementen nodig. Is één van deze elementen niet aanwezig dan zal het resultaat pas heel laat of helemaal niet komen. Vanwaar deze inleiding? In dit artikel komt het onderwerp voeding (energiebehoefte) bij afvallen aan de beurt.

Aantal calorieën
Om af te vallen moet je ervoor zorgen dat de calorie inname lager is dan de calorie verbruik. Het is wel van belang dat er niet te weinig energie binnen komt om normale lichaamsfuncties zonder enig probleem te kunnen blijven uitvoeren. De meest ideale manier van afvallen is in kleine stapjes zodat je lichaam tijd heeft om zich aan te passen aan de veranderingen. Om precies bij te kunnen houden hoeveel energie jou lichaam nodig heeft op een dag staan hieronder de volgende berekeningen. Let wel, deze berekening geldt alleen voor volwassenen!

Formule energiebehoefte

 

Vrouwen

aantal kilocalorieën per dag = 655 + (9,6 x gewicht in kilogrammen) + (1,8 x lichaamslengte in cm) – ( 4,7 x leeftijd in jaren).

Mannen

 aantal kilocalorieën per dag = 655 + (13,8 x gewicht in kilogrammen) + (5,0 x lichaamslengte in cm) – ( 6,8 x leeftijd in jaren).

De berekeningen hierboven geven een indicatie over de jou energiebehoefte. In deze berekening is echter geen rekekning gehouden met een eventuele sporttoeslag en/of een calorie toeslag voor zwaar fysiek werk. Voor een meer betrouwbare berekening en een meer uitgebreide berekening zie de tabel hieronder:

Uitgebreide energiebehoefte berekenen

Energiebehoefte berekening

Bekijk ook

Periodiseren in de sport

Langdurig en systematisch trainen betekent een grote investering in tijd. Door te periodeseren of plannen …