Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstoffen van het lichaam. Sommige eiwitten kan het lichaam zelf aanmaken, andere moeten uit voeding komen. Eiwitrijke voeding is dan ook belangrijk voor sporters.

Eitwitten en Fitness

Algemeen

Eiwitten, ook wel de bouwstenen van het lichaam genoemd. Ze zijn onmisbaar voor opbouw en herstel van organen, bloed, zenuwstelsel en spieren.  Daarnaast worden eiwitten in nood ook gebruikt voor de levering van energie.

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Deze liggen in lange ketens gerangschikt. Het lichaam kent 21 verschillende aminozuren, hiervan worden 10 als zeer belangrijk beschouwd. Deze zijn belangrijk omdat het lichaam niet in staat is deze zelf aan te maken. Voeding is daarom de enige bron die deze aminozuren kan leveren. Het lichaam heeft geen probleem om deze aminozuren uit gewone voeding op te nemen.

Het lichaam bouwt zijn eiwit op uit de aminozuren die vrijkomen bij het afbreken van eiwitten uit voedsel. voedingsmiddelen bevatten altijd essentiële en niet essentiële aminozuren, dit verschilt per voedingsmiddel. Als het voedingsmiddel evenveel essentiële als niet essentiële bevat als het lichaam, dan heeft het een hoge biologische waarde. Voedingsmiddelen met een hoge biologische waarde kan veel lichaamseiwit worden opgebouwd.

  • Voedingsmiddelen met een hoge biologische waarde: melkproducten, vlees, vis, ei, aardappelen, rijst, bladgroente.
  • Voedingsmiddelen met een lage biologische waarde: meeste graanproducten,  brood, peulvruchten en de meeste soorten groenten.

In het gemiddelde voedingspatroon van de Nederlander zit een royale hoeveelheid eiwit, zowel dierlijk als plantaardig is de kwaliteit van het eiwit (biologische waarde) niet heel belangrijk. Wanneer de dierlijke producten uit het menu worden geschrapt (melkproducten, vlees etc.), kan door een goede combinatie van verschillende soorten plantaardige eiwitten de aminozuren met voeding worden opgenomen.

Combinatie van koolhydraten en eiwitten

Bij hoge inspanning is glycogeen de hoofdleverancier. Als deze energiebron is uitgeput zoekt het lichaam naar een andere energie die snel voorradig is. Het lichaam gaat eiwitten verbranden om aan energie te komen. Een combinatie van koolhydraten en eiwitten (supplement) na intensieve inspanning lijkt te zorgen voor sneller herstel van de glycogeen voorraden en minder spierschade.

Aanbevolen hoeveelheid eiwitten

Onder normale omstandigheden wordt vanaf 19 jaar 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht aanbevolen.

Bekijk ook

tappering-off

Tapering off

Om in de wedstrijd optimaal te kunnen presteren moet een sporter uitgerust zijn. Alle systemen moeten maximaal zijn hersteld …