Een trainingswet is eigenlijk een gegeven wat altijd geldt binnen welke vorm dan ook van trainen. Deze keer gaan we het hebben over “supercompensatie”
supercompensatie

De wet van supercompensatie

Algemeen

Wanneer men op wat voor manier dan ook traint wordt de balans in het lichaam (ook wel homeostase genoemd) verstoord. Van deze verstoring moet het lichaam herstellen, het lichaam heeft rust en goede voeding nodig. Deze rust periode is afhankelijk van de soort training en met name met wat voor intensiteit deze training is afgewerkt. Na de gepaste rustperiode is het lichaam hersteld en komt het niveau van de sporters zelfs iets boven het oorspronkelijke niveau uit. Het lichaam wil voor de volgende training goed voorbereid zijn en maakt zichzelf dus eigenlijk sterker. Dit is het resultaat wat men ziet en/of voelt.

Wat verteld ons dit?

Rust na een training is bijna net zo belangrijk als de training zelf. Stel men rust niet voldoende dan zal het lichaam nog niet volledig hersteld zijn en zal er na verloop van tijd over training ontstaan in het lichaam. Stel men neem te lang rust dan zal het hoge trainingsniveau afzwakken naar het oorspronkelijke niveau en is alles dus voor niks geweest.

Waarom topsporters elke dag kunnen trainen en niet overtraind raken

In de topsport maar ook in de amateursport wordt er vaak gebruik gemaakt van opgeleide trainers/coaches. Deze trainers en coaches schrijven een programma voor de sporters waarmee er zelfs tijdens trainen gerust kan worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het fenomeen split schema in de fitness wereld. De ene dag traint men het bovenlichaam en de andere dag bijvoorbeeld het onderlichaam. Op deze manier kan er elke dag gesport worden terwijl het lichaam toch genoeg rust krijgt zodat de supercompensatie kan plaats vinden (zie voor voorbeeld hiervan het kopje trainingsschema’s onder kracht).

Bekijk ook

Periodiseren in de sport

Langdurig en systematisch trainen betekent een grote investering in tijd. Door te periodeseren of plannen …