Een trainingswet is eigenlijk een gegeven wat altijd geldt binnen welke vorm dan ook van trainen. Deze keer gaan we het hebben over de wet van de verminderde meeropbrengst.

De wet van de verminderde meeropbrengst

Algemeen

Een trainingswet is eigenlijk een gegeven wat altijd geldt binnen welke vorm dan ook van trainen. Deze keer gaan we het hebben over de wet van de verminderde meeropbrengst. Met deze wet wordt eigenlijk bedoeld dat naar mate iemand steeds meer getraind raakt er minder snel resultaat te zien is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan topsporters die elke dag trainen maar hierdoor niet met stappen vooruit gaan zoals wij (normale sporters) dat wel zouden doen met zo’n trainingsintensiteit , topsporters trainen zo vaak om juist het hoge niveau waar ze al op zitten vast te houden en hier binnen telkens het plafond waar ze tegen aan zitten langzaam te verhogen.

Trainingsprikkel

Stel je begint nu met trainen (en bent ongetraind) dan zal er in de eerste weken al resultaat zichtbaar zijn. Je wordt moe na elke training en moet hier weer van herstellen (Supercompensatie). Naarmate je steeds meer getraind raakt zal het lastiger worden om jezelf steeds weer die trainingsprikkel toe te dienen zoals dat in het begin gebeurd, op dit moment boek je dus progressie. Elk persoon die traint heeft op een gegeven moment een soort van “plafond” waar de constant stijgende trainingslijn langzaam gaat afvlakken.

Bekijk ook

Periodiseren in de sport

Langdurig en systematisch trainen betekent een grote investering in tijd. Door te periodeseren of plannen …