Algemeen

Koolhydraten en Fitness

Samen met vetten hebben we koolhydraten nodig voor onze energie. De voedingsstoffen geven de kracht om lichamelijke prestaties te kunnen leveren. Simpel gezegd: energie, uitgedrukt in joules of calorieën, is de brandstof die onze motor laat draaien. Koolhydraten bestaan uit enkelvoudige en meervoudige suikers. De belangrijkste zijn: Enkelvoudige suikers ( monosacchariden), zoals glucose ( druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker). Tweevoudige suikers …

Lees meer »

Vetten

Vetten zijn een belangrijke energiebron van het lichaam. Vetten Bevatten ook vetzuren die onmisbaar zijn bij verschillende lichaamsfuncties. Vetweefsel in het lichaam beschermt de organen en biedt isolatie tegen de kou. Vet is ook een drager van de in vet oplosbare vitamines A, D, E, en K. Verder is vet een smaakmaker. 1 Gram vet levert bij de verbranding in het lichaam 9 kcal energie, …

Lees meer »

Eitwitten en Fitness

Algemeen Eiwitten, ook wel de bouwstenen van het lichaam genoemd. Ze zijn onmisbaar voor opbouw en herstel van organen, bloed, zenuwstelsel en spieren.  Daarnaast worden eiwitten in nood ook gebruikt voor de levering van energie. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Deze liggen in lange ketens gerangschikt. Het lichaam kent 21 verschillende aminozuren, hiervan worden 10 als zeer belangrijk beschouwd. Deze …

Lees meer »

Periodiseren in de sport

Langdurig en systematisch trainen betekent een grote investering in tijd. Door te periodeseren of plannen wordt geprobeert om de trainingbelasting zo nauwkeurig mogelijk te sturen en af te stemmen op de fysieke – en psychische mogelijkheden van de sporter. Dit met uiteidelijke doel  om optimaal te presteren tijdens wedstrijden en belangrijke evenementen. Doelen in relatie tot de tijd De tijd …

Lees meer »

Tapering off

tappering-off

Om in de wedstrijd optimaal te kunnen presteren moet een sporter uitgerust zijn. Alle systemen moeten maximaal zijn hersteld van voorafgaande trainingen. Dit kan alleen als voor de wedstrijdperiode of voor een belangijk prestatie moment, de omvang van de trainingen aanzienlijk wordt teruggenomen.

Lees meer »

Vocht

Het menselijk lichaam bestaat ongeveer 55% uit water. Als we de vetmassa eraf halen, bestaan we zelf voor 75 % uit water. Water is belangrijk voor transport in ons lichaam. Bloed, urine en zweet bestaan voor het grootste gedeelte uit water. Door verschillende mineralen wordt water op zijn plek gehouden. Hierbij spelen Natrium en Kalium een belangrijke rol. Verder is …

Lees meer »

Energiesystemen

Energiesystemen

Iedere geestelijke en lichamelijke inspanning, of deze nu wordt uitgevoerd met veel of weinig spieren, zwaar of licht is, vergt energie.  Deze energie wordt geleverd door ATP (adenosine tri fosfaat). Bij splitsing van ATP naar ADP ( adenosine di fosfaat) komt fosfor (P) en energie vrij.  In het lichaam licht een kleine hoeveelheid ATP opgeslagen in de cellen.  Aangezien deze maar voor enkele seconden …

Lees meer »

Spiervezel types

Type spiervezels Een spier is opgebouwd uit duizenden spiervezels. Deze spiervezels zijn niet allemaal hetzelfde. Ze hebben verschillende functionele eigenschappen die in verschillende mate aeroob of anaeroob getraind kunnen worden. We kunnen de type spiervezels als volgt onderverdelen. Type 1:  Deze worden ook wel tonische, langzame, langzaam- oxydatieve, slow twitch of rode vezels genoemd. Deze spiervezels zijn rood van kleur. Dit komt doordat ze goed doorbloed …

Lees meer »

Alcohol

Algemeen Alcohol is een stof die wordt gerekend tot de genotsmiddelen. Alcohol levert energie, meestal in de vorm van warmte. Alcohol wordt tot een niet essentiële voedingstof beschouwd.  Voedingskundig speelt alcohol geen rol van betekenis bij het uitoefenen van de sport. Alcohol heeft vooral een ontspannende werking. Toch wordt aan alcohol een prestatieverhogend effect toegeschreven. Zo kunnen bepaalde wedstrijdspanningen en …

Lees meer »

Vitamines en mineralen

Algemeen Zonder vitamines en mineralen kunnen we niet goed functioneren. We hebben maar een kleine hoeveelheid van deze stoffen nodig om wel goed te kunnen functioneren. Milligrammen en soms microgrammen zijn al genoeg om ons lichaam te beschermen tegen ziektes en vermoeidheid. Daarnaast zijn vitamines en mineralen belangrijk voor de groei, onderhoud en voor het functioneren van het lichaam. De meeste vitamines …

Lees meer »