Lunges. Hoe voer je deze oefening uit? Wat zijn de aandachtspunten en de veel gemaakte fouten bij het maken van lunges? Lees nog veel meer over de lunges in dit artikel.

Lunges oefening

Oefening

Lunges…. Wanneer je dit hoort en niet ervaren bent op fitness gebied zal je misschien denken aan een lunch. Dit zijn 2 werelden van verschil. Een lunge is een fitness oefeningen waarbij met name de benen getraind zullen worden. Het is een oefening waarbij er geen gebruikt wordt gemaakt van een toestel. Deze oefening is hieronder opgeplitst in kleine deelhandelingen.

 1. Ga staan, met je voeten naast elkaar en de halter in je nek.
 2. Adem in en doe een grote stap naar voren, waarbij de romp zo recht mogelijk wordt gehouden.
 3. Het naar voren geplaatste dijbeen moet horizontaal zijn.
 4. Kom hierna terug in de startpositie en wissel van been.

Variaties

Binnen de oefening lunges zijn een aantal variaties mogelijk. Het is wel belangrijk dat de technische uitvoering tijdens deze variaties voorop blijft staan. Hieronder zijn een aantal variaties opgesomd.

 • Normale lunges

Deze oefening is uitgelegd in deelhandelingen hierboven.

 • Side lunges

Bij deze variatie is de richting van uitstappen anders dan bij de normale lunge. Je stapt niet opzij waardoor er andere delen van de benen worden getraind.

 • Back lunges

Je stapt in plaats van vooruit nu achteruit waarbij je uiteindelijk terecht komt in dezelfde eindpositie als de normale squat.

 • Walking lunges

Hierbij worden normale lunges achter elkaar uitgevoerd door er walking lunges van de maken. Lopend worden de lunges uitgevoerd.

 • Jumping lunges

Tijdens deze variatie zal het aankomen op de explosiviteit. Je komt eerst in de eindpositie van een normale lunge en springt dan krachtig omhoog. Op het moment dat je in de lucht bent wissel je van been en komt je weer in de eindpositie.

Veel gemaakte fouten

Je traint met je eigen lichaamsgewicht en eventuele verzwaring van een halter. Hierdoor is de kans op technische fouten des te groter. Om fouten te voorkomen staan hieronder een aantal veel gemaakt fouten opgesomd.

 • De stap wordt te klein gemaakt waardoor de eindpositie niet goed is.
 • Er wordt tijdens het uitstappen geleund op het bovenbeen waardoor het bovenlichaam naar voren komt en dus niet meer mooi rechtop is.
 • Het achterste been blijft bijna helemaal gestrekt omdat er teveel naar voren wordt geleund. Hierdoor gaat de achterste knie niet richting de grond.

Bekijk ook

Bicycle-excercise

Bicycle crunch oefening

De bicycle crunch is een gemakkelijk uit te voeren buikspier oefening. In veel sportscholen is …