De leg extension. Hoe voer je deze oefening uit? Wat zijn de aandachtspunten en de veel gemaakte fouten? Lees nog veel meer over de leg extension in dit artikel.
Leg-extension

Leg extension oefening

Oefening

Een geïsoleerde oefening voor de quadriceps. Precies dan denk je al snel aan de leg extension. Deze oefening wordt uitgevoerd op een toestel en is uitermate geschikt om de kracht van de quadriceps te vergroten. Daarbij wordt de oefening ook vaak ingezet bij (revalidatie)sport. Vaak staat op het toestel de juiste uitleg van de oefening ook maar wij hebben de oefening ingedeeld in een paar deelhandelingen.

  1. Ga op het apparaat zitten en plaats de voeten onder de rol.
  2. Adem in en strek de benen horizontaal.
  3. Adem aan het einde van de beweging uit.
  4. Buig de knieën weer en kom terug in de beginpositie.

Variaties

Omdat de oefening uitgevoerd wordt op een toestel ligt de uitvoering al vast. Hierdoor zijn de mogelijkheden tot variatie klein. Er zijn een paar variaties mogelijk die hieronder staan omschreven.
– 1 leg, leg extension.
De oefening wordt net zo uitgevoerd als omschreven hierboven alleen gebeurd nu alles met één been. Deze variatie is erg geschikt voor specifieke kracht ontwikkeling aan één been.
– Mediaal leg extension.
Het been wordt in tegenstelling tot de normale leg extension iets naar buiten gedraaid. Hierdoor komt de nadruk meer te liggen op de mediale kop van de quadriceps. Deze variatie wordt vaak gebruikt door fysiotherapeuten om zo specifiek de vastus medialis te versterken.

Veel gemaakte fouten

Tijdens de uitvoering kan niet veel fout gedaan worden. Het belangrijkste is dat jij het juiste gewicht kiest bij de juiste herhalingen. Om blessures in de toekomst te voorkomen staan hieronder een paar veel gemaakte fouten omschreven.

  • De oefening wordt te ver naar de eindstand gebracht waardoor de knie elke keer in zijn eindstand komt. Dit kan klachten over langere termijn klachten geven in het gewricht.
  • Tijdens de oefening wordt er niet goed rechtop gezeten waardoor rugklachten een gevolg zou kunnen zijn. Is er een rugsteun aanwezig is dit natuurlijk minder van toepassing.

Bekijk ook

Bicycle-excercise

Bicycle crunch oefening

De bicycle crunch is een gemakkelijk uit te voeren buikspier oefening. In veel sportscholen is …