De deadlift. Hoe voer je deze oefening uit? Wat zijn de aandachtspunten en de veel gemaakte fouten bij de deadlift? Lees nog veel meer over de deadlift in dit artikel.

Deadlift oefening

Oefening

Deadlift.. De naam zegt het al. Dead-lift, dood-optillen. Het optillen van een dood gewicht vanaf de grond. Een gewicht wat dus niet vast zit aan de grond maar mee omhoog kan bewegen. Tijdens de oefening is de lichaamshouding essentieel. Tijdens de oefening worden niet alleen de beenspieren getraind maar ook de rugspieren (met name onderrug) spelen een belangrijke rol. De deadlift is onder te verdelen in kleine deelhandelingen die hieronder staan uitgeschreven.

 1. Ga met je gezicht naar de halter toe staan die op de grond ligt.
 2. Buig je knieën tot je benen bijna horizontaal zijn.
 3. Pak de halter vast met gestrekte armen en plaats de duimen naar binnen.
 4. Adem in, span de buikspieren aan en til de halter op door je benen te strekken.
 5. Als de halter zich ter hoogte van je knieën bevindt, hef je je bovenlichaam en strek je je benen.

Variaties

De deadlift kan op verschillende manier uitgevoerd worden. Elke variatie brengt zijn eigen trainingseffect met zich mee. Hieronder staan een aantal variaties uitgeschreven op de normale deadlift.

 • Stiffed legged deadlift

Hierbij worden de knieën zo gestrekt mogelijk gehouden tijdens het naar beneden zakken. Hierbij zullen met name de hamstrings excentrisch kracht moeten leveren.

 • Sumo deadlift

Net zoals bij de sumo squat moeten de benen/voeten verder naar buiten staan. De tenen wijzen naar buiten toe.

 • Deadlift met onderhandse greep

Hierbij wordt de deadlift uitgevoerd met een onderhandse greep.

 • Deadlift met bovenhandse greep

Hierbij wordt de deadlift uitgevoerd met een bovenhandse greep.

 • Deadlift met gecombineerde greep

Hierbij wordt de deadlift uitgevoerd met zowel een boven als onderhandse greep.

Veel gemaakte fouten

Omdat de deadlift niet uitgevoerd wordt op een toestel is de kans op technische fouten in de oefening groot. Vaak word er veel gewicht verplaatst tijdens de deadlift dus is het extra belangrijk dat de houding correct is. Hieronder staan een paar veel gemaakte fouten opgesomd om zo fouten in de praktijk te voorkomen.

 • De rug blijft niet mooi recht maar wordt bol waardoor er geen goede krachtverdeling meer is in de rug en de kans op blessures groter wordt.
 • De onderarmen kunnen het gewicht niet aan waardoor het gewicht niet vastgehouden kan worden. Een eventuele oplossing voor dit probleem kan zijn: het veranderen van de grip, polsbandjes.
 • De stang gaat niet dicht langs de benen omlaag maar komt ver van het lichaam af waardoor de armen het zwaar te verduren krijgen.

Bekijk ook

Bicycle-excercise

Bicycle crunch oefening

De bicycle crunch is een gemakkelijk uit te voeren buikspier oefening. In veel sportscholen is …